Jenny Teleman (Foto: SR Bild)

Här låg dom och sov

Museer där minnet och minnena efter en viss person finns utställda, såna museer, minnesgårdar, finns det många i Sverige, och de växer i antal. Jenny Telemans sommarserie ”Här låg dom och sov” handlar om några nya och några gamla minnesgårdar, om berättelser och föremål, och om de olika skälen till varför en minnesgård kommer till och underhålls. Vem och vad är värt att minnas – och på vilket sätt?

Del 1:  ”Minnet av stora drömmar”
P1 tisdag 3 augusti kl 11.03, repris 19.03

I första delen kliver vi över tröskeln till syskonen Sahlströms hem i Utterbyn. Av alla Värmlands kändisar tillhör Sahlströmarna de mindre kända, men hundra år senare växer ryktet. Överallt i Värmland viskar numera folk: Åk till Sahlströmsgården. Där finns inte bara rum, möbler och tavlor, där finns berättelser. Om stora drömmar från förra sekelskiftet, drömmar om konst och om att skapa sig ett annat liv än vad pappa ville. Men den kanske främsta anledningen till att ryktet om Sahlströmsgården växer är kanske hur dessa berättelser berättas.

Del 2: ”Minnet av de mäktiga och de goda”
P1 onsdag 4 augusti kl 11.03, repris kl 19.03

I den andra delen i Jenny Telemans serie Här låg dom och sov, ”Minnet av de mäktiga och de goda”, besöker hon två hem som vårdar minnet av inofficiella representanter för Sverige och bilden av Sverige, två monument om man så vill, författaren Selma Lagerlöf och politikern Tage Erlander. Kvarlämnade saker drar tusentals fans varje sommar – till och med från Japan.

Del 3: ”Minnet av en ordbok”
P1 torsdag 5 augusti kl 11.03, repris kl 19.03

Den tredje delen i Jenny Telemans serie Här låg dom och sov, ”Minnet av en ordbok”, handlar om en av Sveriges äldsta och samtidigt allra minsta minnesgårdar, Luossastugan i Grangärde i Dalarna, där diktaren Dan Andersson bodde. Där fann Jenny Teleman spåren av en idérik pappa och en fjortonårig mas som glömde sitt lexikon  i Amerika. Och fick det tillbaks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista