Kulturradions temavecka:

Förändra världen - måndag till fredag.

Gör uppror mot vardagen! Hör kulturradions Förändra världen måndag 21 november - fredag 26 november.

Radio som vill bryta ner bruset. Folkbildning men med nya förtecken och en viss uppsluppenhet i allvaret.

Medverkar gör bl.a. Peter Wahlbeck, Lars Mikael Raattamaa, Claire Wikholm, Stefan Sundström, Per Hagman, Monika Fagerholm, delar av Cirkus Cirkör och många, många fler.

Måndag 22 november 14.03, repris 18.15.

Förändra världen måndag: Vad som hindrat mig - av Anna Tullberg och Louise Epstein.

När Peter Wahlbeck ger röst åt Hasse-Klas, går han på kverulanternas årsmöte i Örebro. Där ska årets bästa klag utses. Kverulanter är sällan särskilt benägna att förändra världen.

Men vad är det egentligen som hindrar människor från att förändra världen? Och hur gör de som faktiskt lyckas?

Hör bland annat hur medborgarnas flyktingombudsman påverkat Sveriges lagar och vad som hindrat andra från att uppnå de förändringar de drömmer om. Nykomponerad rap av Ison och Fille och specialskriven komik av Peter Wahlbeck.

Ett program av Louise Epstein och Anna Tullberg.

Tisdag 23 november 14.03, repris 18.15

Förändra världen tisdag: Jag brinner - en självprövning av Marie Lundström och Katarina Wikars.

Egentligen är hela världen åt pepparn och den som letar efter något att engagera sig i kan lätt gå vilse bland konflikthärdar och föräldrakooperativ. Vad ska en människa som vaknar på morgonen med sina gamla vanliga rädslor göra för att mobilisera sig? Var börjar ett engagemang? Sitter det i huvudet eller i kroppen? Vem använder ordet plikt idag? Kan man väva en kravall?

Marie Lundström och Katarina Wikars bland mer eller mindre aktiva samhällsmedborgare. Och så ett Världsbilds-abc av Petter Lindgren.

Onsdag 24 november 14.03, repris 18.15

Förändra världen onsdag: Den största orättvisan - Anneli Dufva och Maria Edström i de fackliga leden.

Är fackföreningarnas glansdagar förbi? Har de gamla slagorden kamp och solidaritet fortfarande någon betydelse? En arbetares moderna utopi - hur låter den?

Och i litteraturen, i kulturen - vem är arbetaren där, idag? Hur långt är det från svarven till poesin?

Hör ett program om agitationslära bland snickare, om en serietecknad undersköterska och om både dramatik och kriminalromaner med tunga fötter på arbetsgolvet.

Torsdag 25 november kl 14.03, repris 18.15

Förändra världen torsdag: Röda Linjen. Cecilia Blomberg och Jenny Teleman åker tunnelbana.

Kan nycirkus förändra världen? Vem orkar jobba för Rädda barnen? Går det att belysa norra Botkyrka?

Tunnelbanan har genom åren befäst de sociala klyftor som finns i Stockholm. Cecilia Blomberg och Jenny Teleman ger sig ut på den Röda Linjen. Den som går från Mörby Centrum och Ropsten i norr till Norsborg och Fruängen i söder. Luckras den mest förutsägbara bilden om ett rikt norr om stan och ett problemtyngt söder om tullarna upp? De besöker Cirkus Cirkör i Alby, konstprojekt i Vårby Gård och Skärholmen, framtidsforskare på Tekniska Högskolan. Marie Lundquist och Per Hagman skriver tunnelbanepoesi och prosa.

Fredag 26 november 18.15, repris söndag 28 november 16.00

Förändra världen fredag: Plakatradion. Maarja Talgre, Karsten Thurfjell och Claire Wikholm under banderollerna.

Är en utopist vid makten en katastrof? Var Jesus terrorist? När ska vi få allt genast och halmhatt åt Folke? Blå Tåget spelar vemodigt i tidens rififi och är det sant att Västerlandets hopp nu är ute? Maarja Talgre, Karsten Thurfjell och Claire Wikholm under banderollerna med utopier, dystopier och Ronny Ambjörnssons lärdom.