John Malkovich. Foto: Karel Navarro/AP/Scanpix

John Malkovich tar ton

Under de senaste åren har skådespelaren John Malkovich varit en flitig gäst på många av världens teaterscener. I mer än 90 föreställningar har han tillsammans med den österrikiska barockorkestern Wiener Akademi dragit fulla hus överallt med två helt olika föreställningar. Kulturradions Kerstin Berggren fick en exklusiv intervju med John Malkovich efter en föreställning i Dresden.

I den ena, ”The Infernal Comedy”, som är en sorts melodram med två sopraner och hela barockorkestern, gestaltar John Malkovich den österrikiske seriemördaren Jack Unterweger. Efter femton år i fängelse för mord på en ung kvinna frigavs Unterweger, men ett par år senare uppdagades att han redan under sitt första år i frihet hunnit mörda elva prostituerade.

I operan” The Giacomo Variations” som är baserad på utdrag ur Casanovas memoarer spelar Malkovich den klassiske förföraren och får också debutera som sångare.

Kulturradions Kerstin Berggren fick en exklusiv intervju med John Malkovich efter en föreställning i Dresden. Malkovich har ju en gedigen teaterrutin från sin tid på Steppenwolf Theatre i Chicago men är för den stora publiken kanske mest känd från sina många filmroller, som t ex ” Farliga förbindelser”,” I huvudet på John Malkovich” och ”Ripley´s game”.

I programmet där lyssnarna får ta del av föreställningarna i tyska Dresden och spanska Santander medverkar också regissören och manusförfattaren Michael Sturminger och dirigenten Martin Haselböck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista