Himmelens mjuk i bena - en resa i tretakt

P1 torsdag 14 juli kl 18.15

Vad är det som gör just polskan så suggestiv? Och varför försvann Västerbottenspolskan för närmare hundra år sedan? Svaren på de frågorna får lyssnarna i Kulturradions program Reporter som idag har rubriken ”Himmelens mjuk i bena – en resa i tretakt”. Redan i slutet av 1970-talet reste spelmannen och berättaren Thomas Andersson runt i Västerbotten och södra Lappland för att dokumentera musik- och danslivet tillsammans med folkdansaren och pedagogen Kicki Djärv. Anteckningarna om själva polskan blev liggande i tjugo år, men hösten för tre år sedan började de två tillsammans med andra dansare, spelmän och pedagoger att arbeta fram en variant av den försvunna polskan. Nu kan den äntligen dansas igen.

Kerstin Berggren har rest i polskans spår och träffat musiker och dansare i Sorsele och Ratan, däribland folkmusikern Daniel Pettersson och sångerskan och dansaren Alexandra De Paoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista