Kulturnytt special: Ry Cooder, en gitarr och de fattigas paradis

P1 fredag 6 januari kl 09.03 och kl 13.05

Musikern Ry Cooder växte upp i Los Angeles på 50-talet och minns hur han åkte buss och spårvagn från Santa Monica till centrum. Han brukade passera nedanför ett speciellt område som de vuxna brukade tala om, Chávez Ravine, vars invånare sades leva en annan sorts liv: fria och lyckliga.

Kullarna vid Chávez Ravine kallades också de fattigas Sahangri-La och som alla paradis försvann det så småningom från jorden, men inte från stadens myter och drömmar.

När Ry Cooder avslutat arbetet med Buena Vista Social Club, skivorna och filmen från Kuba som blev en enorm framgång, fick han i sin hand en fotobok om Chávez Ravine med bilder tagna 1949 och mindes sin barndoms stad .

Nu har han återskapat kullarna, stigarna, de små husen och framförallt människorna i Chávez Ravine. Han har intervjuat överlevande, letat upp deras släktingar, dammsugit arkiv, lockat gamla stjärnor tillbaka till studion, arrangerat om dåtidens hits och skrivit nya sånger med texter på engelska och spanska.

Det går inte längre att besöka De fattigas paradis – men man kan lyssna till det. Ett program av Annika Sherwin och Mikael Timm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".