Nyligen avlidne konstnären Elis Eriksson. Foto: Beatrice Lundborg/PrB

Jag tror inte att det går att skilja bra från dåligt - om konstnären och författaren Elis Ernst Eriksson.

P1 måndag 9 januari kl 14.03 och 10/1 kl 18.15

Med anledning av att konstnären Elis Eriksson avled i förra veckan 99 år gammal sänder nu Kulturredaktionen ett program till hans minne. Det är Jörgen Gassilewski som porträtterar Elis Eriksson i ett program från sommaren 2003 med titeln ”Jag tror inte att det går att skilja bra från dåligt”.

Elis Eriksson föddes 1906. 1940 reste han till Rom och Paris under brinnande krig och fick sitta i fängelse. 1965 gjorde han Sveriges första konstinstallation. De senaste åren har det, förutom utställningar, kommit ett otal böcker av hans hand. Och tidskrifter som OEI, Artes, Glänta och Pequod har ägnat honom sitt intresse. Men själv tyckte Elis Ernst Eriksson att minnen är blarr, en hoper värdelöst skrot, som blattar sej till en smet. Jörgen Gassilewski träffade, förutom föremålet självt, en Elis Eriksson-kännare: konstnären och kritikern Jan Håfström...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".