Sven Hugo Persson

Musiken berättar - ny sommarserie i P1

P1 måndag 19 juni kl 11.03 samt 20/6 kl 19.03

Håll i er, för nu blir det sommarunderhållning i P1 med svenska schlager och amerikansk underhållningsmusik av äldre datum. Passar det i P1?

Ja, säger Sven Hugo Persson som sammanställer sina program utifrån skilda teman. Det blir både oväntad underhållning och kulturhistoria om det görs på rätt sätt.

Sven Hugo har arbetat med kulturjournalistik i radio och tv och med underhållning som textförfattare till revyer och tv-program som Lorry och Reuter & Skoog, numera är han dramaturg på Dramaten och har under säsongen också medverkat i panelen i programmet Ring kulturfredag.

– Jag gjorde en liknande serie för fyra år sedan, berättar Sven Hugo, och jag tror aldrig jag har fått så många brev, mail och häftiga reaktioner. Folk hör en låt de inte hört sen de var barn och överväldigas av minnen eller upptäcker fantastiska insjungningar som numera aldrig spelas i radio.

Första programmet har tema: sprit och cigaretter. ”Sälj inget brännvin till pappa” sjunger Monica Zetterlund i ett gammalt revynummer av Hasse & Tage som egentligen bygger på en engelsk sång som lanserades som sentimental nykterhetspropaganda. Vi får höra Anita Lindblom göra livsfarlig och skamlös reklam för cigaretter i en låt från början av 60-talet. Sånger som varnar för dryckenskap lika väl som dryckesvisor och glada uppmaningar till ett syndigt leverne medan Johnnie Ray, gråtaren kallad, sörjer förlorad kärlek över ”Coffee and cigarettes.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".