1 av 5
Solbränna- fint eller fult?
2 av 5
Tysk strand. Den 4,5 km långa nazistiska semesteranläggningen i Prora på Rügen.
3 av 5
"Slip, slop, slap...." Kvartslampa för ben.
4 av 5
Riverian. Hur det började. Badstrand i Nice
5 av 5
Topical Island

Under solen: Solbrännan - fint eller fult? Om solandets historia, Coco Chanel och patinerad hud

P1 måndag 26 juni kl 11.03 och 27/6 kl 19.03

I en hel vecka utforskar Cecilia Blomberg och Katarina Wikars solbrännan – från förra sekelskiftets parasoller och bleka borgarkvinnor över konstruktionen av stranden som idé på Rivieran. Via nazistiska semesteranläggningar för 20.000 arbetare på Rügen till dagens all-inclusive anläggningar under tak. Vad signalerar en solbränna idag? I första programmet medverkar bl.a Kristina Adolfsson, chefredaktör på Elle, författarna Birgitta Stenberg och Monika Fagerholm, konstnären Isaac Julien. Nyskrivna texter av Pamela Jaskoviac.

Tysk strand. Om naturister, fejkade strandbad och kroppskontroll

P1 tisdag 27 juni kl 11.03 och 28/6 kl 19.03

1930 fanns 20.000 naturister i Berlin. Konstnären George Grosz idkade fortfarande lojt strandliv med sina konstnärskolleger på Rügen. I mitten av trettiotalet började nazisterna bygga en gigantisk semesteranläggning i Prora. Arbetarnas fritid skulle organiseras och deras nerver stärkas inför det kommande kriget.

Idag är Berlin fullt av artificiella strandbad utmed Spree och strax där utanför ligger Tropical Island, ett stort inomhusupplevelsecenter med två laguner och peace-camp. Med författaren Ulf Peter Hallberg som ciceron utforskar Katarina Wikars och Cecilia Blomberg det tyska badandet. Medverkar gör också musikern Blixa Bargeld och tecknaren Max Andersson.

Rivieran – hur det började. Om Brigitte Bardot, S:t Tropez och när Söderhavet planterades i Europa

P1 onsdag 28 juni kl 11.03 och 29/6 kl 19.03

Inte växte det några palmer på Rivieran innan amerikanerna kom dit i början av tjugotalet. Hotellen hade bara öppet på vintern. Sen skapade Coco Chanel den solbrända kvinnan i randigt och det blev plötsligt mode att vara brun.

Franska Rivieran är idag en myt, en plats att vallfärda till. Där finns alltifrån de palmförsedda strandpromenaderna i Nice och Cannes till jetsetlivet i den lilla fiskebyn S:t Tropez. Rivieran är Zelda och Scott Fitzgerald på 20-talet, Brigitte Bardot och Roger Vadim på 50- och 60-talen. Birgitta Stenberg förvandlade ett överkast till en kjol för att komma in på Casinot i Monte Carlo.

Susanne Valant som bor i S:t Tropez sen trettio år berättar om fiskebyns förvandling om somrarna. Hör dessutom om Svenska Rivieraklubben – en av de största sammanslutningar som finns av utlandssvenskar.

Dessutom har Per Hagman varit på Jackies bar.

Slip slop slap. Om Hawain Tropic, sunkiga solarier och den återupprättade solskyggheten.

P1 torsdag 29 juni kl 11.03 och 30/6 kl 14.30

Vem går på solarium idag? Hur ska man stå i en soldusch för att bli jämnt brun? Vad hände med föräldragenerationens infantila nöjen i det hårda solskenet? Hur många versioner finns det av låten Sunny? Hur solade en brontosaurus? Vad gör en hudcancer med ens förhållande till barndomens goda sol?

Medverkar i programmet gör bl.a . författaren Monica Fagerholm och journalisten Katarina Gunnarsson.

All inclusive. Om att söka lyckan på en inhägnad sandstrand


P1 fredag 30 juni kl 11.03 och 2/7 kl 14.30

Finns det en framtid för sol- och badresan? Günter Mauermann har varit gäst på alla Sunwinganläggninar på Mallorca. Simon Spies uppfann restresan och ville göra människor lite gladare. Men finns lyckan fortfarande på en sandstrand? Allt som inkluderas visade sig ju vara farligt, inklusive själva solen. Naturkatastroferna, terrorismen, hudcancern och flygolyckorna. Hur ser framtidens resande ut? Finns det stränder kvar att upptäcka? Behövs solen? Finns solen? Och varför gråter kamelerna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".