Kulturradion minns Vilgot Sjöman

Måndag 10/7 - fredag 14/7

P1 måndag 10 juli kl 18.15 och 16/7 kl 16.03

Sverker Tirén intervjuar Vilgot Sjöman om skapandet - och om livet. Från 1991.

P1 tisdag 11 juli kl 18.15
Sjöman på spaning efter Olle Hedberg 1/4.
Spaningsledning: Kerstin M. Lundberg och Vilgot Sjöman.

Första uppdraget: Huset där han bodde. Vilgot Sjöman återvänder till en ungdomskärlek, Olle Hedbergs romaner och lockar kulturradions Kerstin M. Lundberg med på en resa till Tveggesjö i Östergötland, dit Hedberg  rymde redan som 25-åring med sin unga hustru.

P1 onsdag 12 juli kl 18.15

Sjöman på spaning efter Olle Hedberg 2/4.
Spaningsledning: Kerstin M. Lundberg och Vilgot Sjöman

Andra uppdraget: Romanerna han skrev. Olle Hedberg slogs med sin lättja. Det blev bara en roman om året, men den lyckliggjorde både förläggaren och läsarna.

P1 torsdag 13 juli kl 18.15

Sjöman på spaning efter Olle Hedberg 3/4
Spaningsledning: Kerstin M. Lundberg och Vilgot Sjöman

Tredje uppdraget: Radiotjänst och Adolf Hitler. Olle Hedberg fick ett springpojksärende av Gud: ”Du ska skriva en satir mot Adolf Hitlers judeförföljelser!” Men Radiotjänst ville inte ha konflikter med tyska legationen i Stockholm och svek ”Guds lille springpojke”. Detta glömde aldrig Olle Hedberg.

P1 fredag 14 juli kl 18.15

Sjöman på spaning efter Olle Hedberg 4/4.
Spaningsledning: Kerstin M. Lundberg och Vilgot Sjöman

Fjärde uppdraget: Kvinnorna i hans liv. Känslomönstret i Olle Hedbergs liv kunde inte vara mer klassiskt. Det handlar om kärleken till tre kvinnor – modern, hustrun, dottern. Och när han förlorat alla tre – vad återstod? Språnget till den andra sidan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".