Nya arbetstidsregler oroar ambulansförare

Ambulansförarnas helgskift är 48 timmar långa - och de vill inget hellre än att få jobba så. Men nu är ambulansförarna i länet oroade för försämringar, när nya arbetstidsregler införs vid årsskiftet.

Förklaringen är att de nya reglerna inte tillåter så långa skift som ambulanspersonalen jobbar i dag. Deras helgskift kan vara 48 timmar, något som blir helt förbjudet efter nyår då de nya EU-anpassade reglerna blir lag i Sverige.

Tanken med lagändringen är förstås att det är skadligt att arbeta för länge utan vila.

- Men till exempel vi i Krokom som är en mindre ambulansstation har i praktiken alltid chans att sova en del av arbetstiden, säger Arne Bäckvall som är ambulanssjukvårdare i Krokom.

Nu hänger det på EU:s arbetsmarknadsministrar om ambulanspersonalen i länet ska kunna få ledigt minst varannan helg. Sverige och Finland vill att det ska finnas undantag från de nya reglerna, och den saken ska nu alla ländernas ministrar avgöra tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista