Olaglig alkohol vanlig bland unga

25 procent av Östersunds 16 - 19 åringar har under de senaste året köpt alkohol som smugglats in från utlandet och som sedan olagligt har sålts vidare. Det framgår av en Temoundersökning som alkoholkommittén har gjort.

Thomas Andersson, ansvarig för alkohol och narkotikafrågor på landstingets samhällsmedicinska enhet är inte förvånad över siffran:

- Alkoholen i dag har blivit mer lättillgänglig och det beror främst på internethandeln, säger Thomas Andersson.

Bland 16 undersökta kommuner i fem län så ligger Östersund på en 13:e plats när det gäller andelen ungdomar som köpt olaglig utlandsalkohol.

Men de är inte bara i Östersund som det är ett problem utan även i Strömsund och Härjedalen.

Ungdomar som Sveriges Radio Jämtland har träffat är medvetna om försäljningen.

- Att åka utomlands och bunkra alkohol opch sen sälja vidare till bla ungdomar har blivit en mer organiserad verksamhet nu än tidigare. säger Thomas Andersson.

Han menar att de inte bara handlar om just alkohol utan även narkotika och annan kriminell verksamhet ofta är kopplad till försäljningen. Lösningen på hur man ska få bort den här illegala verksamheten måste vara långsiktig enligt Thomas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista