Nya regler om handbagage på flyget

Den som från och med måndag 6 november ska resa från flygplatser inom EU måste rätta sig efter nya skärpta regler. Alla vätskor som man vill ha med sig i handbagaget, måste rymmas i e n genomskinlig en-liters plastpåse som man får visa upp i säkerhetskontrollen.

Var och en av förpackningarna, flaskor, tuber och annat, som läggs i påsen får innehålla högst 100 ml vätska.

Utöver det som ska läggas i den återförslutningsbara plastpåsen och som ska visas upp i säkerhetskontrollen får man medföra barnmat och mediciner. De behöver inte läggas i plastpåsen men bör läggas lättillgängligt i handbagaget så att även de kan visas upp i säkerhetskontrollen.

Luftfartsverket befarar längre köer innan resenärerna lärt sig nyordningen och vid bland annat Östersunds flygplats, på Frösön, har man förstärkt bemanningen, berättar säkerhetschefen Christer Andersson.

Det kan alltså vara idé att vara ute i extra god tid om man ska med flyget, den närmaste tiden.

Plastpåsar och informationsbroschyrer kommer att finnas på alla flygplatser och mer information om de nya reglerna finns bland annat på Luftfartsverkets hemsida, lfv.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".