Länsbor försörjer sig på spritsmuggling

Olaglig utlandssprit har slagit ut marknaden för hembränt - och flera länsbor har illegal alkolimport som sitt levebröd, enligt polisen.

Försäljningen och konsumtionen av hembränt i länet har senaste tiden mer och mer tagits över av illegalt införd alkohol från utlandet.

Som vi har berättat tidigare så visar undersökningar att så många som en fjärdedel, 25 procent, av Östersunds ungdomar under senaste året köpt smuggelsprit.

Och försäljningen är, enligt Kjell Wedin vid Östersundspolisen, en organiserad verksamhet - de vet exakt vilken mängd de kan ta in och allt levereras, efter förbeställning, direkt hem till köparen.

- Dom som håller på med detta har det som sitt levebröd, säger han.

Tullen får ofta höra att den stora mängden av alkohol som tas in ska användas till fester eller likande - det är sedan polisens uppgift att bevisa att den ska säljas.

Det rör sig främst om privatpersoner som åker till exempelvis Tyskland och köper in - men även en del långtradarchaufförer har det som extra inkomst vid sidan av, säger Kjell Wedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".