Närgången björn avlivades i Hede

En björnhanne sköts i går kväll vid Säterberget utanför Hede i Härjedalen. Det var länsstyrelsens personal som sköt den 120 kg tunga björnhannen. Orsaken till att den sköts var att den trivdes allt för bra i människornas närhet och hade hållt sig kring bostäder och fritidshus under en tid.

Att björnen struntat i att gå i ide beror på att den haft lätt att hitta föda som slaktavfall och matrester i närheten av bostäder och fritidshus.

Enligt Magnus Kristoffersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen är det troligen någon som matat björnen.

- Om det är med avsikt eller inte vet jag inte. Men folk måste se till att björnarna inte hittar mat om de vill slippa såna här problem.

Boende i området har varit oroliga för att björnen inte sprungit undan.

- De har sett den i flera omgångar under hösten, säger Magnus Kristoffersson.

I onsdags gick björnen in i en hundgård och hämtade renskallar som fanns där. Länsstyrelsens personal skrämde bort den men när den kom tillbaka bestämdes att den skulle avlivas.

Om hanbjörnar hittar mat så går de inte i ide. Honbjörnar går däremot i ide även om det är gott om mat eftersom honorna antingen har ungar eller ska få. Det är inte straffbart att mata en björn, men kommunen kan betrakta det som en sanitär olägenhet.

- Vi vädjar till alla människors eget ansvar att de inte lägger ut slaktrester och liknande till björnarna, säger Magnus Kristoffersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.