Skolungdomar får hjälp att starta eget på sommarlovet

Att starta eget företag kan vara ett bättre alternativ till ett vanligt sommarjobb. De goda erfarenheterna från satsningen Sommarlovs-entreprenörer i Västernorrland har spridit sig till Jämtlands län.

Flera kommuner diskuterar nu att erbjuda skollediga ungdomar handledning och startkapital för att driva eget företag under sommarlovet.

Gabrielle Thorsell och Evelina Sondell i Örnsköldsvik fick gå en veckas introduktionskurs i hur man driver företag och ett startkapital av kommunen på 3850 kr. Pengarna använde de till att köpa gräsklippare, krattor och allt som behövdes för att kunna erbjuda allehanda trädgårds-tjänster i företaget All-service, som de drev i tre veckor.

Hela satsningen kallas Sommarlovsentreprenörer och finns på många håll i landet, den diskuteras nu också i flera kommuner i Jämtlands län. I sommar ska tjejerna pröva en ny affärsidé - då blir det café. För ingen av dem kan tänka sig ett vanligt sommarjobb som anställd igen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".