Kärv framtid för rennäringen i Härjedalen

Framtiden ser kärv ut för rennäringen sedan samebyarna sagt nej till ett årligt arrendeavtal på 1,5 miljoner kronor till de privata markägarna.

Utan de privata markerna finns helt enkelt inte tillräckligt med bete för de tusentals renarna.

Att rennäringen inte ansåg sig kunna godta Dockereds förslag innebär att det är domarna i tingsrätt och hovrätt i marktvisten som sätter agendan. Det innebär att rennäringen inte har tillgång till bete i Härjedalen som motsvarande den renmängd som för närvarande finns i området.

I går när parterna skiljdes var beskedet att samerna skulle undersöka om samefonden skulle kunna bidra till det tänkta arrendet. I ett senare pressmeddelande säger samerna att man inte kan godta slutbudet och att man mist förtroendet för Bo Dockered.

Det är oklart vad som sker i nästa steg. När jag får tag på chefen för rennäringsavdelningen på Länsstyrelsen - för tillfället i Stockholm - säger hon att hon måste träffa samebyarna för att bilda sig en uppfattning om läget.

Klart är dock att renmängden vida överstiger tillgången på bete och därmed måste samerna minska renhjordarna, något som åligger Länsstyrelsen att beslut om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".