Dom om Ljungå-kraftverk överklagas till högsta instans

Länsstyrelsen ger sig inte utan överklagar nu miljööverdomstolens beslut att låta kraftverket i Ljungå byggas klart. Länstyrelsen begär att högsta domstolen, HD, tar upp fallet till ny prövning.

Om miljödomstolens dom blir vägledande bedömer länsstyrelsen att biologisk mångfald i och kring vattendrag allvarligt kan skadas.

Dessutom anser länsstyrelsen att domen bygger på bristfälligt beslutsunderlag.

Miljööverdomstolen gav i oktober i år klartecken till att kraftverket i Ljungåfors får byggas klart.

Domstolen gör ett tillägg och ställer krav på en fiskvandringsväg förbi kraftverket för att möjliggöra för fisken att komma förbi kraftverket upp i sjösystemets övre delar.

Både länsstyrelsen och naturvårdsverket hade ställt krav på att hela kraftverksbygget skulle rivas och platsen återställas, eftersom bygget inte följt bygglovet och kraftverket hamnat på en annan plats än vad som angetts. 

Men miljööverdomstolen valde alltså att ge tillstånd till att kraftverket byggs färdigt - ett beslut som nu alltså kan komma att prövas ytterligare en gång, om HD medger prövningstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".