Avsteg från rutinerna orsakade mack-explosion

Olyckan på Shells bensinstation i Järpen i fredags berodde på att man inte följde föreskrifterna som företaget satt upp för arbeten i bränsletankar - och på en felkoppling i den aktuella cisternen. Det visar företagets egen undersökning av olyckan.

Det viktigaste felet var att man inte gjorde gastest innan arbetet påbörjades för att se om det kunde finnas gaser i tanken.

Ett annat fel har kunnat konstateras; tanken hade tidigare använts för bensin och hade därför en gasåterföring för bensinångor vilket inte skall finnas i en dieselcistern.

Den 44-årige man från Frösön som skadades i olyckan har opererats två gånger för sina brännskador och får intensivvård. Han har livshotande skador men hans tillstånd betecknas som stabilt. Det meddelade man på måndageftermiddagen vid brännskadeavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där mannen nu vårdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".