Prisvinnare och tobaksjätte överens om namn på snus

Snusstriden är över. Lilla prisvinnaren och stora dosjätten har kommit överens. Snustillverkaren Anneli Hellström från Trångsviken och tobaksjätten Swedish Match har enats om förlikning.

Vad uppgörelsen innebär och om avtalet om snus har något pris är hemligt, men Anneli Hellström säger att hon är nöjd. Hon har nu förbundit sig att avstå från alla rättigheter till namnet No-Nico och måste hitta ett nytt namn på sitt företag.

Anneli Hellström var först med nikotinfritt snus på marknaden. Hon har skördat otaliga priser och utmärkelser och företaget har växt med rekordfart. Men hennes företag No-Nico AB har tagit stryk sedan Swedish Match lanserade eget nikotinfritt snus under varumärket Onico. Alltför snarlikt för att vara en slump och ett intrång i namnrättigheterna, menade Anneli. Och hon fick stöd av bland andra tobakshandlare som bojkottade tobaksjättens produkter.

Parterna har enats om att inte avslöja innehållet i uppgörelsen. Det finns tidigare exempel på små snusfabriker som köpts upp av Swedish Match, men det har inte lockat Anneli Hellström.