Få politiker har visioner om ny regionindelning

Politikerna i Ansvarskommittén har nu kommit överens om att avskaffa landstingen och banta antalet regioner till högst tio.

Men trots många år av utredande är det få av länens riksdagspolitiker som har en egen idé eller vision av hur det skulle kunna se ut.

Endast nio av sjutton tillfrågade har svarat på den enkät som SR Jämtland/Västernorrland gjort. Och av dom är det flera som inte vill yttra sig alls innan dom sett Ansvarskommitténs färdiga förslag. Nästan hälften av dom tillfrågade har alltså inte ens svarat på enkäten.

I torsdags meddelade Ansvarskommittén att den enats om att landstingen ska försvinna och att länen ska ersättas av högst tio regioner. Men länens politiker tycks alltså inte har funderat särskilt ingående över hur dom vill påverka framtiden.

Dom som svarat på enkäten är eniga om att en förändring måste leda till bättre förtusättningar att ge samhällsservice till invånarna. Men det måste också vara överskådligt och begripligt för dom vanliga väljarna.

Dom som avvaktar Ansvarskommitténs mer detaljerade förslag i februari är Västernorlands moderater samt Lars Lindén som representerar KD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".