Nytt år - nya regler

Efter årsskiftet börjar en rad nya lagar och regler att gälla. Till de mest omdebatterade hör förändringarna när det gäller arbetsmarknadspolitiken och ersättning till arbetslösa.

Den stora förändringen av a-kassan kommer i mars. Då sänks ersättningen och efter 300 dagar försvinner den helt för den som inte har försörjningsplikt för barn.

Den som har barn kan få maximalt 450 dagar på a-kassa.

Men redan till nyår sänks taket i arbetslöshetsförsäkringen till maximalt 680 kronor per dag eller strax under 15 000 kronor i månaden. Samtidigt blir det också upp till 300 kronor i månaden dyrare att vara med i a-kassa.

Utbildningsvikariaten försvinner. Tidigare har personal inom vård och omsorg kunnat vara lediga med lön för att studera, samtidigt har vikariaten gett arbetslösa jobb och möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.Plusjobben försvinner, liksom möjligheten att ta ett friår och datorteken upphör.

Det gör också interpraktikstipendierna som har inneburit att ungdomar som varit långtidsarbetslösa kunnat praktisera utomlands. Funktionshindrade, invandrare och de som har en mycket kort utbildning har varit målgrupp.

För att kompensera de indragna arbetsmarknadsåtgärderna inrättar regeringen så kallade Nystartjobb - den som anställer någon som varit arbetslös länge slipper betala arbetsgivaravgift under en period.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".