"Förövaren högg för att döda"

På onsdagen inleddes rättegången om den brutala misshandeln på Norra kyrkogården i Östersund under Storsjöyran för tre år sedan. En ung man överlevde mirakulöst - trots att han höggs medvetslös med en spade.

Rättegångens första dag kom till största del att handla om vad den näst intill döden misshandlade mannen mindes av dådet, hur tillfrisknat och förmått återvända till vardagen.

När väl de kroppsliga smärtorna avtagit lever han fortfarande med panikattacker som kan utlösas bara av en miljö som påminner om kyrkogården. Det går inte en dag utan att han tänker på det som hänt. Gärningsmannen var ute för att döda, hävdar åklagaren. Enligt rättsmedicinska läkare blev han huggen i huvudet fem gånger, ett hugg i nacken hade kunnat förlama honom, även käken och händerna blev sönderslagna.

Åklagare Sune Andersson lyfter fram en utstuderad detalj: tillskillnad från offrets solskärm, som låg slängd på ett tak, och körkort och VISA-kort, som låg nedgrävda under en grästuva - hade hans gymnastikskor placerats prydligt, bredvid varandra, nästan cermoniellt, säger åklagare Sune Andersson - som om det var tänkt som en gravsten. Rättegången fortsätter på fredag.

Den 20-åring som åtalats för den brutala misshandeln fortsätter att neka till brott.