- Färre domare hotar rättssäkerheten

Trots hög arbetsbelastning riskerar tingsrätten i Östersund att förlora en domare.

Domstolsverket anser nämligen att tingsrätten inte behöver en ersättare för rådmannen Göran Ingebrand som tar över som chef för tinget i maj.

Med en domare mindre kommer det att ta längre tid för ett mål att komma upp i tinget och rättsäkerheten kommer att försämras, säger åklagare Christer B Jarlås till SR Jämtland.

Totalt arbetar i dag nio domare vid Östersunds tingsrätt - men när Göran Ingebrand tar över som lagman blir de bara åtta, om Domstolsverket inte ändrar sig.

Göran Ingebrand själv är mycket bekymrad över sitationen - men vill inte närmare kommentera saken eftersom förhandlingar fortfarande pågår med Domstolsverket.

Verkets motivering till att dra in en tjänst på domstolen är att Östersunds tingsrätt enligt statistiken inte har tillräckligt många mål. Något som domarna själva anser är en felaktig tolkning av siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".