Hot och våld - drabbar hemtjänstpersonal

I mellandagarna blev ett vårdbiträde inom hemtjänsten i Östersund sparkad i ryggen av en anhörig till en vårdtagare. Att hemtjänstpersonalen trakasseras av anhöriga är ovanligt - men i arbetet med vårdtagarna kan hotfulla situationer uppstå

- Det kan vara en dement person som slår eller kastar saker omkring sig, eller så kan det vara missbrukare som har kamrater hemma och det kan upplevas som hotfullt, säger Birgitta Selin, enhetschef för hemtjänstområde Oden i Östersund.

Till vårdtagare som kan vara agressiva går aldrig hemtjänstpersonalen ensam - då är de alltid två.

Det är ju inte bara gamla och dementa som har hemtjänst - även missbrukare och psykiskt sjuka människor som inte klarar av sin vardag får hjälp.

Skulle någon i personalen drabbas - så får den personen stöd och hjälp enligt den handlingsplan som finns.

Att det går så långt som till en polisanmälan och att en förundersökning startar - som i fallet med anhörige som misstänks ha sparkat ett vårdbiträde i ryggen - är däremot ovanligt.

Undersköterskan Eva Svensson har jobbat inom hemtjänsten i över 20 år och hon har lärt sig hur hon ska hantera hotfulla situationer.

- Man får verkligen ställa om sig och vara lyhörd. Är det speciella omständigheter måste man alltid gå två för att skydda sig, säger hon till SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista