Länsbor mister årskort för jakt på statlig mark

Utländska jägare får åter tillstånd att starta småviltsjakten i de svenska fjällen samtidigt som svenskarna. Det beslutade rennäringsdelegationen i går.

Tidigare regler gjorde att utländska jägare fick vänta tre veckor efter att svenskar haft jaktstart. Men EU-kommissionen menade att reglerna diskriminerande andra EU-medborgare.

Däremot blir det möjligt för boende i fjällkommunerna Strömsund, Krokom, Åre, Berg och Härjedalen att även i fortsättningen köpa årstillstånd till jakten.

Ortsborna kommer heller inte att beröras av de avlysningar av jakt som kan bli aktuella i vissa områden där länsstyrelsen förväntar sig ett mycket högt jakttryck under de inledande jaktveckorna på hösten.

Men övriga länsbor - folkbokförda i Östersund och Östjämtland - fråntas möjligheten att lösa årstillstånd för småviltjakt på statlig mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista