Deltidsarbetslöshet en kvinnofälla

Ofrivillig deltidsarbetslöshet är idag ett stort problem och en typisk kvinnofälla, av dom drygt 1.300 deltidsarbetslösa i Jämtland är 76 procent kvinnor.

Deltidsarbetslösa räknas inte in i AMS statistik över arbetslösa trots att dom i hela landet är närmare 110 000 personer och kostar a-kassan 8 miljarder kronor om året.

Men det finns exempel där man lyckats vända på situationen. ”Heltid- en rättighet, deltid en möjlighet”. Ett ledljus för Piteå kommun som utan ökade ekonomiska ramar erbjudit heltidsanställningar till alla deltidare inom äldre och handikappsomsorgen, men även chans för heltidsanställda att gå ner på deltid

Projektet pågick under fem år och har nu permanentas Målsätttningen var att trygga framtidens personalförsörjning och göra jobben mer attraktiva, med tanke på den stora pensionsavgången som väntar. En förutsättning att lyckas har varit nära samarbete mellan fack, politiker, arbetslag och ledning. Av 850 personer som varit berörda har nu 480 deltidsanställda erbjudits heltid, men målet är betydligt fler

Modellen har lett till minskat bidragsberoende från a-kassan. Å kostnader för vikarier, introduktion och övertid har minskat .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista