Jämtkraft gräver ned elledningar

De närmaste åren ska Jämtkraft, som äger en stor del av länets elnät, gräva ner 130 mil ledningar och ta bort motsvarande luftledningar. Det ska minska risken för strömavbrott vid framtida oväder.

Flera tusen markägare kallas nu till möten eftersom de nya ledningsdragningarna påverkar deras mark. Det finns också begränsningar för vad man får göra på mark där ledningsrätten finns.
- Man får inte göra någonting som kan äventyra kabeln eller driften av kabeln, till exempel att ställa ett hus ovanpå den, säger Franz Birkl som är projektledare på Jämtkraft.
   Enligt honom ska det däremot gå bra att till exempel trädgårdsland ovanför kablarna. Han poängterar också att det frigörs åkermark och skogsmark när kablarna läggs i marken i stället för att dras i luften. De nya kablarna kommer så långt det går att läggas längs vägar.
   Om markägarna är missnöjda med hur ledningarna ska dras kan de överklaga till fastighetsdomstolen. Men Franz Birkl tror inte att det kommer att bli några större protester från markägarna.
- Det känns som att vi får ett väldigt bra bemötande ifrån folk ute i bygderna, för man har en förståelse för det här. Det är ju något gott vi gör, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista