10 års fängelse för Ovikenmordet

En 37-årig man som i november förra året sköt ihjäl en 50-årig man i Ovikentrakten dömdes idag till tio års fängelse. En rättspsykiatrisk undersökning visar att 37-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

50-åringen hade en tid bott på samma gård som 37-åringen och hans hustru. Den yngre mannen tyckte att hyresgästen umgicks för mycket med frun och ville ha bort honom.

Utrustad med ett salongsgevär klev han en kväll i slutet av november in i sitt kök där den äldre mannen satt vid bordet. 50-åringen fick ta emot minst två kraftiga slag med gevärskolven mot huvudet. Redan av dessa slag fick han livshotande skador men det var under det tumult som sedan följde som 37-åringen från nära håll sköt det dödande skottet mot den skadade mannens huvud.

37-åringen hade tidigare apterat en kraftig sprängladdning under 50-åringens säng men bomben utlöstes aldrig.

Under rättegången hävdade 37-åringen att han aldrig haft för avsikt att döda den äldre mannen. Geväret hade han tagit med sig som skydd mot 50-åringens schäferhund, något tingsrätten inte trodde på.

Den morddömde mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där det konstaterades att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. Mannen döms även för grov kvinnofridskränkning och grovt vapenbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista