- Utskjutningen ofrivillig, säger Gripenpilot i Vidselkraschen

Piloten till det JAS 39 Gripen-plan som kraschade i torsdags vid Vidselbasen i Norrbotten uppger för Haverikommissionen att uppskjutningen kom helt plötsligt - utan att han hade aktiverat utskjutningshandtaget.

Det säger Haverikommissionens utredningschef Agne Widholm till Ekot. 

Statens haverikommission har tagit reda på planets svarta låda - kraschminnet - som under lördagen kommer att skickas till Arboga för analys. Uppgifterna från lådan ska jämföras med pilotens uppgifter. Enligt Dagens Nyheter gick det väldigt fort. Agne Widholm bedömmer pilotens uppgifter som mycket trovärdiga.

Utskjutningshandtaget sitter mellan låren på piloten och ska vara lätt att komma åt för piloten. Haverikommissionen ska utreda om piloten ändå oavsiktligt kan ha kommit åt handtaget eller om det handlar om något tekniskt fel på planet. Enligt haverikommissionen har ingen liknande olycka inträffat tidigare. Nästa vecka ska analysen av kraschminnet vara klar. Statens haverikommission vill i nuläget inte utesluta att det kan ha varit något annat fel på planet.

Försvaret beslutade i går att stoppa alla flygningar med flygvapnets Gripenplan av typ C och D tills alla säkerhetssystem är genomgångna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista