Få politker kör miljöbil

Det är få av länets politiker som kör miljöbil, det visar en enkät som Radio Jämtland bett politikerna svara på. De allra flesta kör bensinbilar och har relativt hög bränsleförbrukning. Av de 26 politiker som svarat är det bara tre som kör etanolbil.

Göte Swén, moderat ordförande i Myndighetsnämnden i Krokom, kör bensindriven bil i dag, men funderar på att byta bil.
- Nu måste miljötänkandet få hög prioritet och det känns som om vi som har en kommunal position bör föregå med gott exempel, säger Göte Swén, till Radio Jämtland.

Av de 26 politiker som svarat på enkäten kör alla utom sex på vanlig bensin, förutom de tre som kör etanol använder sig tre av dieselbilar. Av dem som kör bensinbilar är det ingen som har en medelförbrukning under 0,6 liter milen vid blandad körning. De som dessutom kör fyrhjulsdrivet har i regel högre förbrukning.

En av dom som just köpt sig en fyrhjulsdriven bil är Gunnel Hennebo, moderat ordförande i Miljö- och byggnämnden i Bergs Kommun.
- Jag bor i Börtnan och har fyra mil till närmsta tankställe där det inte är så lätt att få tag på miljöbensin, säger hon till Radio Jämtland. Trots det anser hon att politiker bör föregå med gott exempel i miljöfrågan, men för henne fanns inget alternativ.

Enkäten har skickats till ordförandena i kommunernas miljöansvariga nämnder som fick frågeformluläret tillsammans med kommunalråd, landstingsråd och oppositionsråd.