Farliga containrar ska åtgärdas

- Behållarna för pappers- och kartongåtervinning ska åtgärdas. Luckorna ska inte stå öppna med risk för att barn kommer till skada.
Det säger Östersunds kommuns renhållningschef Ola Skarin. Radio Jämtland berättade i går att returpappersbehållare på återvinningsstationer på flera håll i Östersund helt saknar barnsäkerhetsanordningar. För fem år sen omkom två barn i Örebro vid tömning av en pappersbehållare. De hade krupit in i containern för att läsa tidningaroch upptäcktes inte av chauffören. Det finns i dag ingen övergripande lag på säkerhetsanordnigar för att för att förhindra att barn tar sig in i containrar där de kan skadas eller förolyckas. Men Boverket har föreslagit regeringen att ett sånt krav ska införas i ordningslagen. I avvaktan på ett sådant införande har Boverket sammanställt de lagar som man ändå kan tillämpa på området och det är förutom Ordningslagen bland annat Plan- och bygglagen. Men att gå så långt som att använda lagen för att få till förändringar ska man inte behöva gå. Nya behållare är på gång och i väntan på dessa får man åtgärda containrarna provisoriskt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".