Utpressning mot Jämtlandsföretag

Idag börjar en stor rättegången mot den liga i Västerås som kommit över miljonbelopp genom utpressning och hot. Den 47-årige huvudmannen anses vara en av landets farligaste kriminella och för tre år sedan besökte han och en annan av de åtalade ett företag i Östjämtland.

Det var i juni 2004 som de båda männen kom in på företaget i Östjämtland, uppträdde hotfullt och ville få ledningen att annulera en faktura på ett större belopp. Vilket också skedde enligt åklagaren.

Det som hade hänt var att företaget tillverkade och sålde en maskin där patentet fanns hos en uppfinnare i Västerås. Det hade blivit fnurra på tråden mellan de båda och företaget i Östjämtland skickade en faktura på 1,1 miljoner till uppfinnaren. Och det var alltså den som sedan återakallades. Efter turen till Östjämtland gav sig utpressarna på uppfinnaren och tog ett större belopp av honom.

För Radio Jämtland bekräftar företagets VD att männen var hotfulla men att man själv hade hotat med polisen varefter männen försvunnit.

Att fakturan återkallades berodde inte på hotet från männen, enligt VD:n. utan att de kom överens med uppfinnaren och maskinen tillverkas fortfarande av företaget i Östjämtland. Rättegången kommer att pågå i 32 dagar under sommaren i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt.