Badhuset i Brunflo nedbrunnet

I helgen totalförstördes Brunflobadet i en brand. Inga personer skadades i branden, men av badhuset finns bara bråte kvar.

Branden startade vid 21-tiden i lördags kväll på Åkreängs IP och spred sig sedan till badhuset. Flera brandkårer försökte släcka elden, men badhuset övertändes och vid midnatt fick räddningstjänsten istället rikta in sig på att förhindra att branden spred sig till angränsande byggnader. Vid halv åtta på söndagsmorgonen kunde man till slut avsluta eftersläckningsarbetet. Den intilliggande ishallen Klanghallen räddades undan branden tack vare gynnsamma vindar. Fritidsgården Briggen klarade sig tack vare en brandvägg, men lokalen kan vara både rök- och vattenskadad.

- Branden kan inte ha startat av sig själv

Polisen har under söndagen gjort en teknisk undersökning för att utreda brandorsaken. Misstankar finns om att branden kan vara anlagd, eftersom polisens tekniker har hittat två olika brandhärdar. Maria Könberg som var vakthavande befäl vid polisen i Östersund på söndagskvällen säger till Radio Jämtland att branden inte kan ha startat av sig själv, men att polisen ännu inte kan avgöra om branden har anlagts eller om den har orsakats av att någon eldat i t ex en papperskorg.

Utrustning utlånad

Simklubben SK Ägir har ungefär 1200 ungdomar som medlemmar och klubben har haft drygt en tredjedel av sin verksamhet i badhuset i Brunflo. Där har man haft babysim, simskolor och ungdomsträning. Nu är en stor del av klubbens utrustning förstörd. Alla omklädningsrum och klubbens materialrum är helt förstörda. Den övriga simutrustningen som fanns vid bassängen har smält ner eller har rökskadats.
- Det är förskräckligt det här som har hänt, säger SK Ägirs ordförande Niklas Näsén till Radio Jämtland. Det som var tur i oturen var att vår tidtagningsanläggning har använts på tävlingar i Solleftå i helgen, så den finns fortfarande kvar, och den är värd en kvarts miljon kronor.
Var klubben nu ska ha sin verksamhet är ett frågetecken. Storsjöbadet i Östersund håller just nu på att byggas om och kommer att vara helt stängt mellan december och juni.
- Vi har krigat för att få vara någon annanstans, och vi trodde nog att vi skulle kunna få vara i Brunflo med all vår verksamhet. Också händer det här, säger Niklas Näsén.

- Badet kommer att byggas upp igen

Östersunds kommunalråd Jens Nilsson tycker att det är tragiskt att sånt här händer, särskilt om det nu visar sig att branden var anlagd, men han lovar att Brunfloborna ska få ett nytt badhus igen.
- Det behövs ett badhus i Brunflo, det är helt klart, säger Jens Nilsson till Radio Jämtland.
På tisdagens kommunstyrelsemöte ska kommunstyrelsen få information om vilka försäkringar som gäller för badet och vad det kommer att kosta att bygga upp det igen.
- Jag utgår från att badhuset byggs upp igen och när vi nu måste bygga nytt kan vi förhoppningsvis bygga så att vi tillför ett mervärde till det nya badet, säger Jens Nilsson.

Martin Eriksson
martin.p.eriksson@sr.se

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se