Ryska Sotji värd för Vinter-OS 2014

Vinter-OS 2014 kommer att hållas i den ryska staden Sotji, vid Svarta Havet. Det meddelade Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge efter omröstningen vid IOK-mötet i Guatemala sent i natt svensk tid.

För Åre/Östersunds planer på att söka Vinter-OS fyra år senare, 2018, hade det varit bättre om Pyeongchang i Sydkorea fått spelen.

Svenska olympiska kommittén, ville sent i natt inte uttala sig om en eventuell svensk ansökan.
- Det kommer vi att diskutera i höst, sa Gunilla Lindberg, generalsekreterare på SOK.

Men Jämtland/Härjedalens länsidrottschef, Bertil Karlsson, tror att Åre/Östersunds chanser är goda att få ansöka om spelen 2018.
- Det här är inte alls kört, säger han.

Inte heller regeringen stänger dörren för en svensk OS-ansökan 2018. Centerpartisten och statssekreteraren på näringsdepartementet, Jöran Hägglund, är försiktigt positiv till en svensk OS-ansökan i framtiden.

Sotji vann i andra och avgörande röstningen mot , som åkte ur striden för andra gången i rad. Tidigare hade österrikiska Salzburg fallit bort i första röstomgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".