Arbetslösheten sjunker i länet

Arbetslösheten i länet minskar. I juni var ca 2400 eller 3% av invånarna mellan 16 och 64 år arbetslösa. Det är en minskning med 600 personer jämfört med samma månad i fjol.

I länet är arbetslösheten lägst i Krokoms och Bergs kommuner, och högst är den i Åre och Östersund.

Antalet långtidsarbetslösa ökar

Trots att arbetslösheten minskar ökar antalet långtidsarbetslösa. I juni i år var drygt 500 personer långtidsarbetslösa och det är mer än 100 fler än i juni i fjol. För att definieras som långtidsarbetslös ska en person ha varit arbetslös i minst sex månader i följd. Fler ungdomar är också långtidsarbetslösa i år jämfört med i fjol.

Allt fler får nystartsjobb

En majoritet av de nystartsjobb som inrättats i länet går till yngre män. Det visar länsarbetsnämndens siffror. Nystartsjobben infördes vid årsskiftet som en åtgärd för att minska arbetslösheten. Reformen innebär att de företag som anställer en långtidsarbetslös inte behöver betala arbetsgivaravgift under en period. Hittills har 165 personer i länet fått nystartsjobb och 75% av dom har gått till män. Hälften av jobben har gått till personer under 34 år. De flesta nystartsjobben i länet finns inom tillverkningsindustrin och inom detaljhandeln och turismen.

Fler varslades i år

68 personer varslades om uppsägning i juni i år och det är nästan dubbelt så många om man jämför med samma månad i fjol, men Andreas Deniz på länsarbetsnämnden säger till Radio Jämtland att de inte ser detta som en trend, utan att det mer är en tillfällighet att flera varsel hopat sig i juni.
- Det är inte heller säkert att alla de som varslats verkligen mister sina jobb, säger Andreas Deniz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".