Sydliga träd drar norrut

Träd som tidigare bara växte i södra Sverige förökar sig nu allt längre norrut. Några exempel är alm, ask, hassel och ek som börjar få fäste norröver.

Ove Johansson som tidigare var stadsträdgårdsmästare i Örnsköldsvik, berättar att självsådd ek nu breder ut sig sig på skogshyggen i norra Ångermanland.

Leif Kullman professor i naturgeografi vid Umeå Universitet säger att den utveckling vi haft under de senaste 10-15 åren tar oss tillbaka till hur naturen såg ut för tusentals år sedan de senaste 10-15 åren och det är framförallt de milda vintrarna som skapat förutsättningar för ädellövträd att växasprida sig norrut.

Och trädgårdsmästaren Ove Johansson utnyttjar klimatförändringen till att odla både valnötter, persikor och vindruvor. Överallt där det finns en möjlighet gräver han ner sticklingar. På den varma grusslänten längs vägen, där det är extra varmt, växer vinrankor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".