Ny forskning ska bota krubbitare

Hästar är ett stort fritidsintresse för många människor. Men många hästar uppvisar beteendestörningar, de biter i krubban eller gungar stereotypt med huvudet - så kallad vävning.

Nu vill två forskare på SLU, Lantbruksuniversitetet, i Skara, ta reda på mer om det här och i förlängningen förhindra det.

Ju mer tid i spiltan i boxen desto större risk att hästen utvecklar en beteendestörning. Hästen är flockdjur som är beroende av social kontakt med andra hästar, men också ett djur som ursprungligen ägnade nästan all vaken tid åt att beta. Våra moderna hästar står ofta i stall avskilda från artfränder och får energirik mat som äts upp på några minuter. Så vi har berövat våra hästar mycket av det naturliga beteendet, men de här beteendestörningarna är långt ifrån specifikt för Sverige.

Forskarna Anna Lundberg och Maria Andersson har i SLU:s regi kartlagt 60 hästar med störningar och de är på jakt efter fler hästar för att ta reda på mer om beteendeproblem hos hästar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista