Biltvätt på gatan är miljöfarligt

Sommartid tvättar många sin bil utomhus, men det beteendet kan innebära miljöfara. Bilschampo och avfettningsmedel innehåller tunga kemikalier, och vid biltvätten kan också rester av olja och tungmetaller från bilen följa med i tvättvattnet. Om bilen tvättas på hårt underlag, som exempelvis asfalt, kan tvättvattnet rinna direkt till ett vattendrag, utan att först passera ett reningsverk.

Om bilen tvättas på hårt underlag, som exempelvis asfalt, kan tvättvattnet rinna direkt till ett vattendrag, utan att först passera ett reningsverk.

Kommunerna i Västernorrland uppmanar bilisterna att tvätta bilen i en miljögodkänd tvätthall, antingen för hand eller med en automatisk biltvätt. Där finns reningsanläggningar, med till exempel oljeavskiljare, som tar bort föroreningar.

- Det är självklart att jag tvättar bilen i en tvätthall. Jag skulle aldrig tvätta bilden ute på gatan, vi måste tänka på miljön, säger sundsvallsbon Vilminko Iikka.

Han tycker att det är värt pengarna att tvätta i en tvätthall, men det är inte alla som håller med. För dem finns andra lösningar. Nicholaus Söderström är miljöinspektör på Sundsvalls kommun, och han säger att det finns vissa försiktighetsåtgärder som man kan ta till.

- Man kan köpa miljömärkta bilvårdsprodukter. Sen bör bilen tvättas på grus- eller gräsytor, eftersom marken då har en chans att filtrera föroreningarna och bryta ner dem, innan de hamnar i vattnet. Men det absolut bästa är att åka till en tvätthall, säger Nicholaus Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista