Kyrkor är riktiga miljöbovar

Miljön är en av de stora frågorna under Världens fest i Åre i helgen, Svenska kyrkans konferens med 1500 deltagare.

Samtidig är kyrkorna bland de mest energislösande byggnaderna som finns i vårt land enligt organisationen Etik och Energi, en organisation med kopplingar till Svenska Kyrkan, som arbetar för att minska energiförbrukningen i kyrkor och församlingshem.

I Härnösands stift deltar bland andra Västra Storsjöbygdens församling i arbetet, och förra sommaren byttes den gamla oljepannan i församlingshemmet ut mot en pelletsanläggning.  Kalkylen var att vi skulle halvera energikostnaden.

- Vi har kört ett år och har inte riktigt siffrorna klara, men i stora drag stämmer det med vår kalkyl, säger Lars Erik Halvarsson, kyrkorådets ordförande.

I Mörsil har församlingen lyckats få ner energiförbrukningen i församlingshemmet, men många av Svenska kyrkans fastigheter har fortfarande gammal och ineffektiv uppvärmning, som drar mycket el, kostar mycket pengar och i förlängningen också bidrar till större utsläpp av koldioxid.

Kyrkorna skulle möjligen kunna kallas för riktiga miljöbovar med tanke på all energi som slösas bort.

För att komma till rätta med problemen erbjuder Etik och Energi ett program, som går ut på att minska energiförbrukningen inom Svenska kyrkan med upp till femtio procent.

- Det är möjligt att kyrkorna är miljöbovar, men det löser man inte genom att stänga igen dem, när så många människor vill vara i dem och när dessa byggnader är så värdefulla ur en mängd aspekter, säger Charlotta Ekelund, kyrkoherde i Västra storsjöbygdens församling.

- Men det vi behöver göra är att fundera på hur vi kan värma upp kyrkorna på ett ansvarsfullt sätt, och därför är det som bra med energiprojekten som kyrkan driver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista