Kyrkor kan spara pengar och energi

Flera församlingar i Härnsands stift skulle kunna spara hundratusentals kronor per år genom att genomföra olika energibesparande åtgärder. Det visar en undersökning som Niclas Rehnholm, energirådgivare på Jämtkraft har gjort.

Mindre energiförbrukning leder också till minskade koldioxidutsläpp, och mindre belastning för miljön.

- En församling som vi har undersökt, skulle kunna bidrar till att minska koldioxidutsläppen med motsvarande att köra bil 20 varv runt jorden, säger Niclas Rehnholm.

Niclas Rehnholm har undersökt cirka 20 fastigheter, kyrkor och församlingshem, runt om i Jämtland. Han har fått uppdraget via Etik och Energi, en organisation med kopplingar till Svenska kyrkan, som stöds av bland andra Härnösands stift, och som erbjuder ett program för hur församlingarna kan minska energiförbrukningen inom kyrkan.

Det handlar om stora och otäta byggnader, ofta med direktverkande el, som värms upp fast de inte används mer än kanske några gånger i veckan. Niclas Rehnholm har hittat dels tekniska lösningar för att minska energiförbrukningen, som att täta fönster och dörrar, tilläggsisolera eller skaffa styrsystem för uppvärmningen. Men även andra åtgärder, som att flytta möten, förättningar och sammankomster under veckan närmare varandra, kan ge stora energibesparingar.

Då blir det en längre sammanhängande period som kyrkan klarar sig med grundvärme, och man kan minska antalet uppvärmningar till normaltemperatur under veckan. De uppvärmningarna drar i regel mycket energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista