Pengar till kvinnojouren dröjer

Mer än halva året har gått och Kvinnojouren i Östersund har ännu inte fått veta om den även i år kommer att få samma extra statliga bidrag som förra året.

Dan Osterling är socialchef i Östersund och med i en arbetsgrupp för att gemensamt planera hur man ska bekämpa våld mot kvinnor. Han menar att en rad faktorer påverkat att det tar så lång tid.

Det krävs en mängd möten för att alla kommuner ska komma överens. Kvinnojouren kan inte söka pengar själv måste vänta på att åtta kommuner komma överens först.

Under sommaren har Kvinnojouren upphört med jourtelefonen och man tar till exempel inte emot berusade kvinnor för då krävs att en anställd tar hand om henne.

En anställd som man inte kan betala för om man inte vet om man får ett statsbidrag.

- Det är en viktig verksamhet men det går ändå inte att snabba på byråkratin, säger Dan Osterling.

Många kommuner i länet har inte ens betalat ut pengar för basverksamheten. Det väcker förstås misstanken att man i många kommuner inte tycker att det är så viktig, men det tillbakavisar Dan Osterling bestämt

I dag hålls ett möte mellan Kvinnojouren och representanter för kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".