Informatörer föreslås i kampen mot illegal jakt

Brottsförebyggande rådet föreslår att informatörer ska få användas i kampen mot den illegala jakten. Dessutom bör förberedelse och försök till illegal jakt kriminaliseras.

Det finns ett starkt indirekt stöd för den illegala jakten på stora rovdjur i den svenska glesbygden vilket hänger samman med att många i glesbygden är kritiska mot den statliga rovdjurspolitiken. Det slår Brottsförebyggande rådet, Brå fast i en ny utredning.

För att komma tillrätta med problemet föreslår Brå att politiker och myndigheter för en dialog med dem som bor i rovdjurstäta områden. Men också dels att polisen ska få arbeta med informatörer. Ett annat sätt är att kriminalisera förberedelse och försök till illegal jakt.

Enligt utredningen har den illegala jakten politiska inslag, och myndigheter och polis kan därför behöva hjälp av Säpo.

Enligt Brå förekommer det i dag en otillåten skyddsjakt, där typexemplet är småbrukaren som försvarat sina tamdjur från rovdjur men där omständigheterna inte når upp till en laglig skyddsjakt.

Enligt utredaren Lars Korsell medför denna otillåtna skyddsjakt alltför stränga straff, vilket späder på rovdjurskonflikten ytterligare. Han förslår därför att det införs en lindrigare straffskala för det brottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista