Länsstyrelsen i tvist med Holmen om reservat

Länsstyrelsen stoppade i går skogsavverkningar på skogsbolaget Holmens mark i Västra Ringsjöviken sju mil norr om Strömsund.

Man är oense om skogsområdets bevarandevärden men Länsstyrelsen beslutade igår om ett tillfälligt naturreservat för att stoppa skogsmaskinerna som påbörjat avverkning av ett cirka 40 hektar stort område inom det område på totalt 150 hektar som länsstyrelsen har föreslagit får naturreservatsstatus.

- Vi hoppas få till en överenskommelse med skogsbolaget, säger naturvårdshandläggaren Göran Eriksson till SR Jämtland.

Nu följer förhandlingar om inlösen av bolagets mark.

Andrahandsalternativet är intrångsersättning, där bolaget fortsätter äga marken men får ersättning för att man inte längre kan avverka skogen.

- Det verkar som om avverkningsanmälningar nu dyker upp snabbare i de områden som vi är intresserade av att inventera, säger Göran Eriksson.

Länsstyrelsen jobbar nu med en större inventering av skogsmark tillhörande framförallt Holmens och SCA och där länsstyrelsens inställning när det gäller reservatsbildningar och annat ska redovisas för skogsbolagen senare i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista