Torven i fara hävdar branschen

Det ser mörkt ut för torven. Det säger i alla fall torvindustrin och energibolagen som eldar med torv. Man vill ha ett system för certifiering av torvmarker, så att torven värderas på ett annat sätt när det gäller EU-handeln med utsläppsrätter.

Om det inte blir någon förändring av hur torven behandlas i EUs handel med så kallade utsläppsrätter så kommer torven att bli så dyr att produktionen hotas.

Det säger torvindustrin och energibolagen som eldar med torv. Man vill ha ett system för certifiering av torvmarker, så att torven värderas som ett miljövänligt bränsle när det gäller EU-handeln med utsläppsrätter. Enligt dem så skulle brytning av torv i dikade myrar minska koldioxidutsläppen och torven bör räknas som förnyelsebar energi.

Och de runt 100 arbetstillfällen som torven skapar i länet skulle enligt Svenska torvproducentföreningen kunna bli 700 - 800 jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".