Säkerhetskraven på flyget skärps

Från och med onsdag gäller nya och skärpta säkerhetskrav på EU:s flygplatser, för från den 1 januari 2003 ska allt bagage och alla passagerare, inrikes som utrikes, kontrolleras.
Svenska passagerare kan räkna med risk för trafikstörningar, dyrare flygbiljetter - och bör i fortsättningen bära med sig semesterfilmen i handbagaget, eftersom större flygplatser numera har nya röntgenmaskiner med strålning som kan förstöra filmen. Luftfartsverket kommer att investera närmare 900 miljoner kronor i bagageröntgen och ombyggnationer av sina 19 flygplatser i landet under 2002 och 2003. Men även mindre flygplatser som Svegs flygplats påverkas. - Säkerhetsarbetet på små flygplatser är oerhört komplicerat. Vi har ägnat enormt mycket arbete åt det, olika platser kräver olika lösningar, säger Olle Stenström, som är säkerhetsansvarig på Luftfartsverket till TT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista