Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre elskatt och mer makt åt EU

Högre elskatt och allmän förskola för fyra och fem-åringar. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i morgon.
För nya lagar den första januari, det är en tradition som ingen ändrar på. Den viktigaste av alla nya lagar den här gången det är kanske den om att Sveriges riksdag nu har möjlighet att med ett enkelt beslut lämna över makt åt EU, grundlagsändringen som krävde två riksdagsbeslut med val emellan röstades igenom nu i höstas och lagen träder ikraft den första januari. Hur mycket makt som kommer att flyttas över till EU avgör den svenska riksdagen. Andra nya lagar som börjar gälla är att de redan höga elpriserna späds på ytterligare när energiskatten på el höjs, med 2,9 öre i södra Sverige och 2,8 öre i norra Sverige. Även skatten på bensin och diesel höjs. Och cigaretter blir dyrare, i alla fall de som nu är billigast. Lågpriscigaretterna höjs med cirka 3 kronor och 50 öre. När det gäller plus i kassan så höjs grundavdraget med mellan 800 till 3600 kronor och det gäller för de som har inkomster på upp till 264 200 kronor om året. Och för de med lägst föräldrapenning som sker en liten förbättring. Lägsta ersättningen höjs från 120 kronor till 150 kronor. En annan familjenyhet är att en allmän förskola införs för fyra och femåringar, men det är bara tre timmar per dag som erbjuds gratis, så för alla som har barnen längre än så på förskolan så kan man nog räkna med att det är maxtaxan som gäller även i fortsättningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".