Skuld hos fogden kan ge dyrare trafikförsäkring

Har du en skuld hos kronofogden kan din trafikförsäkring bli nästan dubbelt så hög som tidigare. Flera försäkringsbolag tillämpar nya villkor för försäkringstagarna - eftersom statistik visar att dåliga betalare också är inblandade i fler försäkringsärenden

Försäkringsbolagen är rätt ovilliga att berätta om principerna för premierna. Nästan ingen person anser sig lämpad att svara på frågorna.

Fler försäkringsbolag tillämpar nu regeln att kunder med skulder som gått till kronofogden får väsentligt mycket högre premier än andra, oavsett vad skulden rör för något.

- Det började för något år sedan, säger Mats Sjögren på konsumenternas försäkringsbyra som hjälper konsumenter med försäkringsfrågor.

Folksam är ett bolag som infört den nya principen. Statistik visar att så kallade dåliga betalare är inblandade i fler olyckor, säger Maria Rudolfi som är områdeschef för södra Norrland.

- När andra försäkringsbolag inför det här villkoret så måste vi också annars får vi alla de kunder som är dåliga betalare.

Försäkringsbolagen driver också in den skatt på 32 procent av försäkringspremien som regeringen beslutat om och som ska täcka kostnader för trafikolyckor

Mats Sjögren på Konsumenternas försäkringsbyrå säger att man inte hittat något starkt skäl att ifrågasätta den nya principen om det faktiskt är så att den påverkar förskringsbolagens risk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista