Björn attackerade två män

Vid 15-tiden på söndagen skadades två män av en björn i trakten av Strömvallen vid Lillhärdal. Männen fördes till Östersunds sjukhus med ambulanshelikopter, men enligt uppgifter från sjukhuset mår de båda männen efter omständigheterna bra.   

Männen, som är en 65-årig man från Los och en 41-åring från Lillhärdal var ute i skogen för att kontrollera älgtorn inför älgjakten, när de attackerades av björnen. Den ene mannen revs i huvudet och den andre i ryggen, säger Ann-Christin Johnsen vid länspolisen till SR Jämtland.

Männen lyckades själva ta sig till sina bilar, efter att de rivits av björnen.

Enligt uppgifter från Östersunds sjukhus har den 65-årige mannen fått lindriga skador och den 40-årige mannen medelsvåra skador, men båda mår alltså efter omständigheterna bra.

Männen tror att de skadesköt björnen i halsen, från 1 meters avstånd, och att den blödde kraftigt när den sprang i väg.

Polisen beslöt under söndagseftermiddagen att björnen ska skjutas och länsstyrelsens personal jagar björnen.
- Det hann bli mörkt innan vi kom i gång med jatken, så vi ska sätta i gång när det ljusnar på måndagsmorgonen, säger naturbevakaren Bert-Ivan Mattsson som fått i uppdrag att spåra och skjuta björnen.

Det är ovanligt att björnar anfaller människor, men så sent som förra veckan dödades en man och hans hund av en björn i Valsjöbyn. Den björnen spårades och sköts och undersöks nu av Statens veterinärmedicinska anstalt. Där ska det fastställas att det är rätt björn som skjutits och om den björnen har några skador, som kan förklara varför den dödade mannen och hans hund. Personal från länsstyrelsen har redan konstaterat att den björnen var mycket mager för årstiden.

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".