Jägarna berättar om björnattacken

I söndags skadades två män i en björnattack i trakten av Lillhärdal i Härjedalen. I ett brev till media beskriver de båda männen hela händelsen.

Mikael Forselius, 41, och Bernt Zetterlund, 64, stod vid ett älgpass i skogen när de hörde jakthunden som de hade med sig skälla envist. Bernt gick först för att undersöka vad som var på gång, och Mikael gick efter med mobiltelefonen för att filma ståndskallet.

- Jag såg en rörelse och trodde att det var en älg som låg ner, sen small det bara till och björnen var över mig, berättar Bernt.

Bernt Zetterlund hann skjuta mot björnen medan den anföll, men tappade geväret när björnen kom över honom. I det efterföljande tumultet anfölls även Mikael, som blev biten eller riven över huvudet.

- Jag minns inte riktigt om jag lyckades skjuta ett skott innan jag for omkull, säger Mikael.

Efter att ett tredje skott avlossats sprang björnen iväg, med hunden efter sig. De båda männen larmade SOS via mobiltelefon.

- Det var tur att vi var två, annars hade det nog gått riktigt illa. Nu hade björnen två som irriterade den, säger Bernt.

Bernt Zetterlund och Mikael Forselius tror att björnen anföll eftersom den var störd av jakthundens skällande.

Mikael Forselius och Bernt Zetterlund mår efter omständigheterna väl. Mikael Forselius ska opereras för skador på vänster öga, ett sår på vänster lår, ett brott på höger underarm. Bernt Zetterlund kommer eventuellt att få operera vänster ben eftersom en muskel kan vara skadad. Båda har också ytligare skador i form av riv och bitsår.

/Mikael Forselius och Bernt Zetterlund
Östersund 15 oktober 2007