LT polisanmäler Rättvis demokrati

Det stormar återigen kring partiet Rättvis demokrati i Strömsund. Partiledaren och kommunalrådet Göran Edman har anlitat en privatspanare för att ta reda på varifrån Länstidningen fått uppgifter till artiklar om Rättvis demokrati. Och det har tidningen polisanmält.

- Jag tycker att det är viktigt att vi värnar källskyddet och meddelarfrihetenså att politiker och tjänstemän inom offentlig sektor inte ska ha en möjlighet att efterfråga våra källor, säger LTs chefredaktör Lennart Mattsson

Göran Edman själv menar att att han anlitat deckaren som privatperson och inte som kommunalråd, och han överväger också att polisanmäla.
- Jag måste ju ha rätt som vilken annan människa som helst att gå in och försvara mig. Troligen kommer jag att göra två motanmälningar så småningom.
Vem eller vilka Göran Edman kommer att anmäla vill han inte berätta för SR Jämtland.

Fjolårets val blev ett succéval för Rättvis demokrati. I det första val som partiet ställde upp i röstade mer än var fjärde person i Strömsund på partiet så det blev Strömsunds näst största,  efter socialdemokraterna. Men nu verkar det som i alla fall Strömsundsborna Sune Hamberg och Hanna Gjersvåld har tröttnat på partiet.
- Just nu är det ju väldigt kaotiskt och man vet inte riktigt vad man ska tro, säger Hanna Gjersvåld.
- Det här att anlita en privatspanare tycker jag är rent barnsligt, säger Sune Hamberg till Radio Jämtland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".